TIPY NA VÝLET DO BERLÍNA

Tipy na výlet do Berlína

Berlín je město kontrastů. Na jedné straně je zelený, plný stromů a psího vína, na druhé straně špinavý a smutný. Je skutečně různorodý a působí jako několik měst dohromady, ale snadno a rychle se městskou dopravou dostanete z jednoho konce na druhý.

Kdo jste v Berlíně ještě nebyl, neváhejte a vyrazte co nejdříve. Je to od nás kousek. Cenově se to podobá Praze. Při plánování mějte na paměti, že v neděli je spousta podniků zavřena.

My tentokrát vyrazili Flixbusem. Ideální je vystoupit na zastávce Südkreuz, pokud míříte rovnou do centra. Nechat doma auto je rozumná věc. V Berlíně je nejen třeba řešit parkování, ale musíte mít speciální ekologickou známku.

image

Kde se ubytovat?

Být úplně v centru nemusí v Berlíně znamenat velkou výhodu. Vytvořili jsme si mapu míst, restaurací a obchodů a až se budeme do Berlína vracet (pozn. brzy!), ubytujeme se někde v okolí. Vyráželi jsme tentokrát spíš za jídlem než za památkami. Největší hustotu bodů tak máme na severu Mitte a Kreuzbergu.

image

Pokud bych vyrazila sama s kamarádkou volila bych sever Mitte, Kreuzberg pozdě večer není nic pro mě. G

image

Doporučujeme hledat ubytování s předstihem ať už na airbnb (dostanete 500 Kč na první cestu) nebo např. bookingu (při registraci dostanete 10% slevu).

image

Naše tipy jak ho prozkoumat

image

Je to u nás celkem klišé, ale první zastávka vede vždy do knihkupectví s anglickými knížkami, vybereme si nejlépe místního průvodce. Tentokrát jsme sáhli po The 500 Hidden Secrets of Berlin. Mrkněte do ochodu Soda bookstore. Je to nezávislé knihkupectví, kde mají knihy, časopisy a průvodce v angličtině.

image

Druhou zastávkou je free tour městem od Sandeman Tours. Obejdete s průvodcem nejdůležitější místa, dozvíte se střípky historie většinou plné příběhů, které si budete alespoň chvíli pamatovat :-). Nebo zkuste obdobnou tour na kolech.

image

Pokud máte jen jeden nebo dva dny, kupte si celodenní jízdenku (stojí cca 7eur), pravděpodobně vám přijde vhod se párkrát někam přiblížit a přesunout. My jsme na nakonec nachodili za dva dny 42 kilometrů, protože jsme netrávili tentokrát čas po památkách, které už jsme v minulosti navštívili. Co nám utkvělo v hlavě, bylo Pergamonské muzeum na muzejním ostrově. Ištařina bránu a Pergamonský oltář musíte vidět!

Pár zajímavostí

image

Poslední stojící věž hlídky zdi. Vyražte se na chvíli vžít do kůže východoněmeckého vojáka střežící zeď v hlídací věžičky. Pokud budete mít štěstí jako my, zajímavě si poklábosíte s 82 letým pánem ze sdružení, které tuhle poslední věž zachránilo před demolicí. Za války byl občanem západního Berlína a jezdil navštěvovat rodinu do východního Berlína.

Věděli jste, že

.. pokud vám bylo více jak 65 let dovolili vám odcestovat z východního Berlína do západního? Ušetřili tak na vaší penzi .-)

.. východní Berlín měl svojí verzi coly? Vita Cola po pádu zdi téměr zmizela. Německý stát Thuringia je jedno z mála míst na světe, kde Coca Cola nebo Pepsi nejsou jedničkou. zdroj

.. 3 bartři Bethke utekli po jednom z východního do západního Berlína? První, Ingo, se na západ doplavil na matraci. Druhý, Holger, vystřelil šíp z podkroví na západní stranu zdi a dojel po kabelu na druhou stranu. Pak spolu sestavili ultra light a doletěli pro nejmladšího bratra Egberta. zdroj

Koukněte ještě krátký přehled na Tipy kam v Berlíně na jídlo a kávu nebo kde nakupovat

imageimageimageimageimage

Líbil se ti článek? Pošli ho do světa ...

Okomentuj text

Moc rádi si přečteme, co si myslíš ty. Poděl se s námi a s ostatními o tvůj názor.

Napsat komentář

Okomentuj text

Tvůj e-mail nebude zobrazen

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'