KNÍŽKY O CVIČENÍ PSŮ

ČTENÍ NA 10 MIN.
Knížky o cvičení psů

S Chicem jsme byli více jako bráchové. Tolik jsme věci neřešili. Možná to bylo i věkem, bylo mi 20 a Chico s Maggie byli první opravdoví parťáci. Vždycky jsme doma mívali psa, ale v režimu “vesnického” psa, kde se většina problému řešila zavřením do výběhu.

Jonáše bereme více jako naše dítě a chceme mu dát to nejlepší vzdělání, kterému mu dát můžeme. Je to časová investice, která se nám, doufáme, vrátí. Chceme mít, místo neustáleho opravování a zakazování, parťáka, který s námi může trávit většinu času. Tím nechci říct, že to tak s Chicem nebylo, právě naopak. Cestoval všude s námi a přestěhoval se s námi na chvíli do Londýna.

I s Chicem jsme cvičili hodně. Když jsem na cvičák před 15ti lety přišel s klikrem, koukali na mě jako na exota. Původně jsem totiž chtěl mít velkého papouška. Šetřil jsem si na něj a na klec několik let. Mezitím jsem si četl knížky a online fóra o cvičení papoušků. Tam už se klikr od cvičení delfínů dostal. U psů to byla úplně čerstvá novinka. A když nám po několika operacích umřel pes, polovinu toho, co jsem našetřil jsem utratil za dvě štěnata labradora, Chica a Maggie. Druhá polovina úspor už stála doma. Padla na klec, kterou jsem s těžkým srdcem za polovinu ceny poslal dál.

A teď k věci. Sdílel jsem pár stories, jak se s Jonášem navzájem učíme o tréninku psů. Můžete na ně kouknout v highlight stories. A i když jsem měl principy pozitivního tréninku psů “ošahaný” už od Chica, učím se všechno znovu. Každý den je takový náš rozhovor, kdy mi Jonáš říká, jestli něco dělám dobře nebo ne. Protože problém jsme vesměs vždycky my, lidé. Psi dělají to nejlepší se “vzděláním”, které jsme jim dali v prostředí a podmínkách, ve kterých jsme trénovali.

Psali jste si o zdroje, ze kterých čerpám, tak tady jich pár je. Snažím se najít správný mix teorie a praktických postupů. Pokud na svého kámoše ještě čekáte. Začal bych s knihami, o tom, jak je psí svět od toho našeho jiný a jak se snažit rozumět, tomu, co nám pes svojí řečí těla říká.

Calming Signals : What Your Dog Tells You nebo v češtině Konejšivé signály
Krásná, tenká, stručná knížka se spoustou obrázků o tom, jak nám psi jasně říkají, co cítí.

Barking: The Sound of a Language nebo v češtině Štěkání zvuk psí řeči
Znovu knížka od Turid Rugaas, která popisuje druhy štěkání jako vyjádření pocitů psa rozebrané hlouběji a vlastně tak popíše spoustu situací, které se stávají a jak je řešit.

Clicker Training for Dogs od guru tréninků s klikrem Karen Pryor o tom, jak začít a jaké jsou jeho principy.

Don’t Shoot the Dog! V češtině Svého psa nestřílejte!
Bible moderního pozitivního tréninku upevňováním. Pravidla pro shaping a klikr trénink.

Reaching the Animal Mind od Karen Pryor
Další skvělý zdroj o klikr tréninku zvířat obecně.

The Other End of the Leash
Kniha o tom, jak jsou lidský a psí svět odlišný a se poprat s jejím propojením.

The Culture Clash
Podobné téma – pochopení psího vidění světa. Tyhle dvě knížky vám ukáží svět psíma očima. Už se na vašeho psa nebudete zlobit.

A teď je čas na trochu více praxe.

Běžný problém, proč náš pes na vodítku tahá? Tady je manuál, jak na to: My Dog Pulls. What Do I Do? V češtiněš Tahání na vodítku

Pokud potřebujete (jako že potřebujete :-) ) pilovat přivolání, doporučuji knížku Total Recall od Pippy Mattinson. Po přečtení téhle knížky přestanete říkat: “Ale na doma na zahradě přiběhne vždycky.”

Moc mě baví knížka Follow Me a Deal with Your Dog, která popisuje přirozené chování psů a jak to udělat, abychom byli hodni následování naším psem.

Ačkoli je knížka Shaping určená pro ty, kteří chtějí cvičit agility, doporučuji si ji přečíst. Susan Garret je několikanásobná mistryně světa v agility.

A pokud chcete pochopit trénink zvířat absolutně skvělé jsou knížky od Františka Šusty Trénink je rozhovor, Trénink je v hlavě, Neznám žádné takové zvíře jako je pes a Vystavování je hra.

Další kníižka, která mě moc baví je Retrievering for All Occasions ačkoli je cílená na lovecký výcvik, každý trénink se opírá o základy, o které nám zatím s Jonášem jde.

Můžete toho přečíst spoustu, ale stejně je praxe k nezaplacení. Knižky mi dávají souvislosti, alespoň trochu chápu proč se to či ono dělá tak a tak. Hodně mi pomáhají nenechat se zlákat k “letům osvědčenýn praktikám” trestání, zakazování, škubání vodítkem apod. Když se nám něco nevede, uvědomuji si, že bude chyba u mě. Jonášovi třeba není jasné, co se po něm chce. Neumí totiž česky. Slova jsou pro něj zvuky bez významu, než jim nějaký význam dáme. Nebo toho chci po něm hodně. On mi to jasně dává najevo. Ale je potřeba všímat si signálů, který mi dává. Snažil jsem je naučit z knížek jako je Dog Language nebo Canine Body Language.

Chodím s Jonášem cvičit k HafBezObav, kam jsem chodil už s Chicem.

Moc fandím projektu Psichologie.cz. Koukněte na jejich online kurzy. Některé jsou zdarma. Krásně lidsky popisují etický pozitivní trénink. Moc mě baví. S Tomášem, spoluzakladatelem, tohohle projektu chodíme jednou týdně na trénink a moc nás to obohacuje.

Líbil se ti článek? Pošli ho do světa ...

Okomentuj text

Moc rádi si přečteme, co si myslíš ty. Poděl se s námi a s ostatními o tvůj názor.

Napsat komentář

Okomentuj text

Tvůj e-mail nebude zobrazen

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'