TIPY NA TÝDEN V BARCELONĚ

ČTENÍ NA 5 MIN.
Tipy na týden v Barceloně

Neskutečně se bojím lítání, ale je důležité se umět překonávat, ne? A tak jsem koupila letenky do Barcelony. Kliknout na tlačítko “objednat” bylo pro mě vážně peklo. Jenže nebylo cesty zpět. Byl to vánoční dárek, který jsem začala řešit 22.12.

O 4 měsíce později jsme se vydali za dalším malým dobrodružstvím. Kupodivu nám stačila jedna jediná hodina a my se zamilovali do dalšího města. Barcelona je město plné kol, ovšem já jsem měla opět zákaz. Mraky výborného jídla mi ale zalepily mou remcavou pusu a já byla nakonec naprosto spokojená.

Z fáze spokojenosti jsem si jednoho večera poposkočila na růžový obláček 100% štěstí. Na čarokrásném náměstí mě totiž Petr požádal o ruku. Ten okamžik si rozhodně budu pamatovat, ačkoliv to bylo trochu úsměvné, protože tomu vyznání nepředcházel žádný extra romantický rozhovor, ale můj monolog o tom, proč jsme objednali kupu tapas a vlastně to jím sama. A tak po téměř 10 letech nastala situace, kdy se Petr choval roztomile a zároveň nervózně, jakoby to bylo naše první rande..

Jak řekl náš kamarád Tomáš, najít správnou chvíli pro ten dokonalý moment je téměř nemožné. Když chce chlap něco vymyslet konečně sám, my ženy mu v tom stejně nevědomky zabráníme. Nejradši si vše děláme po svém.

Konec o nás dvou. Tohle je přeci článek o Barceloně.

imageimageimage

Ubytování

Na naší cestě do Barcelony jsme opět využili ubytování přes AirBnb. Nedáme na něj dopustit. Vždy jsme měli super zkušenost. Každé ubytování mělo osobité kouzlo, nezdá se vám? Zrovna v Barceloně je nabídek vážně mraky.

PS: Když se přes nás zaregistrujete, dostanete 500 Kč na první cestu.

Tipy – ještě před cestou

  • mrkněte na letenky z Berlína – jsou až 3× levnější a nabízí skvělé časy
  • zvolte si dobrou čtvrť – navrhujeme El Born nebo Grácia (my bydleli v Raval, která je hodně špinavá)
  • bus z letiště nemusíte řešit, jezdí tam jedna linka každých 5 až 10 min a lístek si kupujete venku v automatu
  • jestli jste z Prahy, zajděte mrknout na průvodce v angličtině do BookTherapy v Římské
  • doporučujeme si rezervovat free tour od Sandeman’s ne­weurope na první den. Seznámíte se s městem a dozvíte se spoustu zajímavostí.
  • doporučujeme používat aplikaci Pinbox, kam si předem zadáte body, které chcete navštívit
image průvodce Barcelonou

Barcelona je rozdělena do několika čtvrtí a je hodně důležité se rozhodnout, kterou zvolit k bydlení. My jsme pobývali v El Raval a upřímně já bych příště volila místo v El Born nebo ve čtvrti Grácia.

  • El Raval – původně přistěhovalecká čtvrť, která není popravdě úplně nejkrásnější, má ale svoje kouzlo. Každopádně je jen pár minut chůzí od centra, což bereme jako veliké plus.
  • Grácia – Tato čtvrť je poměrně daleko od centra, cca 30 minut chůzí. Je však krásná, najdete tam spoustu roztomilých obchodů (např. Magnesia), romantických náměstí, dobrých bister atd. Přirovnali bychom to k takovému Karlínu v Praze.
  • El Born – Tato čtvrt hned vedle historického centra. Najdete tam mraky originálních obchodů. Španělé ji považují za nejvíc cool místo.
image image image El Ravalimage Gráciaimage El Bornimage krámek Magnesiaimage

Tipy na místě

  • Uber v Barceloně není, ale taxi služba MyTaxi byla super a nebyla drahá
  • hlídejte si otevírací dobu restaurací i obchodů – stále tu rádi odpočívají, a tak i některá vyhlášená místa mají po obědě zavřeno

Kdo nechce na tour, zde je malá hrstka postřehů, které si Petr zapamatoval, zatímco já jsem cvakala foťákem:

  • katalánská vlajka (s trojúhelníkem a hvězdou – symbol bývalých španělských kolonií), která visí na každém 3. balkóně, je projevem touhy za nezávislost Katalánska
  • jediné veřejně vystavené dílo Pabla Piccasa najdete na Placa Nova – předal ho Barceloně z exilu na ubrousku :-) Tahle “dětská” kresba zobrazujeme stavění lidské věže – katalánskou tradici.
  • slovo banka vzniklo podle slova banco = lavička. Bohatí židé začali půjčovat své peníze právě na lavičkách.
  • v Barceloně je cca 39 food marketů
image

Místa, která si zamilujete

1. Park Güell

Park Güell není často pořádně zachycen v turistických mapách, protože je poměrně daleko od centra. Nicméně je to jedno z nejkrásnějších míst v celé Barceloně. Park je plný prvků umělce Gaudího. Je rozdělen na 2 části. Jedna část je placená a na ní se doporučujeme objednat předem, jinak můžete čekat třeba 2 hodiny, než vás pustí dovnitř. Nám bohatě stačila neplacené část.

image image image image Park Güell

2. Muzeum Pabla Picassa

Abychom řekli pravdu, klasická díla Pabla Picassa jsme nikdy nepochopili a zároveň je ani neobdivovali. Picassova kresba dětí v centru města nám přišla jako naprostá čmáranice. Po návštěvě jeho muzea, jsme změnili názor. Jeho umělecký vývoj byl fascinující a VÁŽNĚ kreslit uměl. Rozhodně navštivte jeho muzeum a půjčte si audio průvodce, bez něj by to byla ztráta času.

image jedině veřejné dílo Piccasa

3. Dům La Pedrera

Líbí, nelíbí? Koukali jsme na tu Gaudího stavbu několikrát a nevěděli, co si o ni myslet. A tak jsme se vydali dovnitř. Gaudí byl pro nás jedním slovem chaos. Ten jeho chaos se ale postupně měnil v něco naprosto výjimečného. Gaudí kopíroval vzorce z přírody a aplikoval je do svých staveb. Opravdu stojí za to se o jeho postupech, nápadech a inspiraci dozvědět více.

Rozhodně si kupte lístky na internetu na přesný čas dopředu.

image image La Pedreda

Co ještě vidět:

  • La Sagrada Familia
image La Sagrada Familia
  • Park s fontánou v Ciutadella – jedna z nekrásnějších fontán, která se hravě vyrovná té v Římě.
  • vydat se na kopec Montjuic (zde je např. muzeum umění, hrad a další) a následně pokračovat 85 let starou visutou lanovkou dolů do plážové čtvrti Barceloneta.
image národní muzeum Katalánského uměníimage lanovkaimage proménáda na pláži
  • zábavný park Tibidado – hodně fotogenické místo s krásný výhledem
image image park Tibidado

Hrad Montjuïc

Jestliže plánujete Barcelonu na 3 dny, Hrad Montjuïc je místo, které můžete s klidným srdcem vynechat. Je to malý hrádek, ze kterého vidíte na obří přístav. Ano, výhled je to krásný, ale z parku Güell je lepší.

  • v 11 a 13 h jsou komentované prohlídky
  • vstupné cca 5 EUR
  • velmi málo lidí
image image Hrad Montjuïc image

Kam v Barceloně na jídlo

Pár tipů, kde jsme se v Barceloně dobře najedli, jsme sepsali v článku Kde jsme si v Barceloně pochutnali.

image

Líbil se ti článek? Pošli ho do světa ...

Okomentuj text

Moc rádi si přečteme, co si myslíš ty. Poděl se s námi a s ostatními o tvůj názor.

Napsat komentář

MILENA píše: #1

Barcelona…moje láska. Loni v září jsem tam byla poprvé a rozhodně nééé naposledy. Úchvatné město, kde se dokonale snoubí úžasná architektura a skvělé jídlo. Vaším článkem jsem se přenesla na místa, na kterých jsem byla i já a zase jsem si to vše připomněla. Park Güel byl úžasný, byli jsme i v placené části, no a největší skvost pro mě rozhodně Sagrada.....i když v Barceloně člověk úžasné stavby spatřit téměř na každém rohu. Už se těším, až se tam zase vrátím.

před 7 lety

PABLO píše: #2

Great post!. Congratulations! Barcelona is perfect at any time of the year, but i recommend in May, because the average temperature is 16º centigrade, very recommendable for city walks. Barcelona is a walkable city, and you can find at hand all the tourist attractions, if you reserve your hotel next to plaza catalunya & Las Ramblas (we suggest Hotel Lloret Ramblas). From there 5 min walk to the cahtedral of Barcelona, 15 min to Casa Batllo and La Pedrera (gaudi houses) 10 min to Picasso Museum,

před 5 lety

Okomentuj text

Tvůj e-mail nebude zobrazen

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'